Onder strikte voorwaarden is het voor darters weer mogelijk om vanaf deze maand hun kunsten te vertonen in een lokaal of professioneel toernooi. Maar spelers, toernooiorganisatoren en café-eigenaren zijn kritisch op het protocol die door de Nederlandse Dartbond (NDB) is opgesteld. Daarin staan regels waar iedereen die in contact komt met de dartsport aan moet houden.
Wat mag namelijk wel en wat mag niet tijdens een potje gooien? De NDB antwoord deze vraag met een nieuwe protocol. De anderhalve meter moet ook in de dartsport gehandhaafd worden. Darttoernooien staan weer op de planning, óók bij de PDC. Martijn Kleermaker en Mike van Duivenbode leggen in een nieuwe Darts Talk uit wat dit allemaal voor hen betekent.
Tekst loopt door onder de video.
Op elkaars lip zitten
Stichting Toernooi & Evenement van Jan Leijs uit Zevenbergen gaat de uitdaging aan. Hij heeft groen licht van de gemeente Moerdijk om op 4 juli een besloten darttoernooi te houden met 16 spelers in café The Big Ben. Leijs organiseert normaal Open Zevenbergen, Gesloten Moerdijk en Zevenbergse Dartrankings.
,,Ik wil ten alle tijden voorkomen dat de coronaregels niet worden nageleefd”, benadrukt Leijs. Hij heeft de horecaregels naast het protocol van NDB-darts gelegd om tot voorzorgsmaatregelen te komen. ,,Regels zijn regels. Wil je iets organiseren, dan moet je er voor zorgen dat je niet gestraft kan worden als je eventueel gecontroleerd wordt. Niemand wil een boete oplopen.”
Leijs voelt zich als organisator verantwoordelijk voor het niet naleven van de regels door spelers. Hij vindt het echter ook moeilijk te voorkomen. ,,Het grote probleem bij darttoernooien is de ruimte. Er is geen één sportzaal in Brabant die honderd spelers op 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Ik beschik tot vier aparte ruimtes in het café en daar maak ik allemaal gebruik van. Als je niet in de gelegenheid bent om spelers op 1,5 meter afstand van elkaar te houden, dan houdt het op.”
Aan welke regels moeten toernooiorganisatoren en spelers zich dan zoal houden? Die vind je hieronder.
Tekst loopt door onder de visual.
Omzetderving en gemiste sfeer
Maar niet alleen toernooiorganisatie ziet problemen ontstaan door de coronamaatregelen. Ook voor horeca zijn de talloze darttoernooien, trainings- en wedstrijdavonden belangrijk. ,,Nu creëren de maatregelen een behoorlijke omzetderving en ook de sfeer is anders”, legt Geoffrey Ibes uit, die al dertien jaar eigenaar is van pool- en dartcafé 4 Friends in Tilburg.
Hoe hij de komende maanden ziet? ,,We weten er nog weinig over”, vertelt Ibes. ,,Het lijkt er voor ons nog niet op dat we snel toernooien kunnen organiseren, maar hopelijk worden de maatregelen snel versoepeld. Ik verwacht dat we wel weer competitieavonden kunnen organiseren, maar die zullen er anders uit komen te zien de komende tijd.”
Paul Engelbertink is directeur van de Nederlandse Dartbond. Hij krijgt uit verschillende hoeken kritiek en steun op zijn dartsprotocol van spelers, café-eigenaren en organisators. In onderstaande audiofragment vertelt Engelbertink waarom deze voorschriften juist nu nodig zijn.
Social distancing-scheidsrechter
Een opvallend gezicht tijdens één van de weinige toernooien die wel kon worden gespeeld. In Duitsland, tijdens de Super League, kreeg de ‘normale’ scheidsrechter hulp van de ‘social distancing referee’. Hij gaf door een bordje aan wanneer een speler richting het bord mocht lopen om te gaan gooien.
Maar wat was dat precies voor toernooi in Duitsland? En welke andere toernooien werden er wél tijdens de coronacrisis gespeeld? Hier een aantal voorbeelden:
En de grote toernooien? In juli staan de geïmproviseerde Summer Series op de planning voor de meeste darters. Ook is de dartbond PDC van plan om de World Matchplay (met mogelijk virtueel geluid) en het wereldkampioenschap, dat half december begint, door te laten gaan.