LEICESTER – Danny van Trijp heeft in het laatste weekend van de Challenge Tour een plek bemachtigt op het PDC WK. De reuzewerper uit Nederland eindigt op een derde plek in de ranglijst en is daardoor ook bijna zeker van een tweejarige tourkaart.

De laatste vier toernooien verliepen eigenlijk niet zoals Van Trijp had gehoopt. Hij won zaterdag één wedstrijd uit twee toernooien en pakte dus maar 50 pond. Ook zondag, tijdens Challenge Tour 23, kwam hij niet verder dan de laatste 64. Die derde plek behouden kwam dus steeds meer in gevaar.

Op het laatste toernooi gooide Van Trijp beter en versloeg hij onder meer het Britse legertroep Darryl Pilgrim en Gary Blades. De concurrentie had uiteindelijk een finaleplek nodig om hem te onttronen, maar dat gebeurde niet. Daarom maakt Van Trijp in december zijn debuut op Ally Pally.

De PDC Challenge Tour bestaat uit 24 toernooien. Ieder toernooi bestaat uit 10.000 pond aan prijzengeld. De Challenge Tour-ranking is gebaseerd op het behaalde prijzengeld. Aan het einde van het seizoen krijgen de nummers één en twee een uitnodiging voor het PDC WK en een tweejarige tourkaart.

Maar Van Trijp staat toch niet in de top 2?

Scott Williams, winnaar van vier toernooien op de Challenge Tour, eindigt bovenaan de ranglijst. Echter, hij is via de PDC ProTour al zo goed als zeker geplaatst voor het WK. Daarom gaat de uitnodiging naar de derde plek op de Challenge Tour-ranglijst. Welshman Robert Owen is tweede geworden.

Omdat Williams ook nog geen tourkaart heeft en voorlopig in de top 64 staat van dit jaar, gaat de tourkaart op de Challenge Tour vermoedelijk naar Van Trijp. De kans is dus groot dat Van Trijp mee mag doen op het PDC-circuit van 2023 en 2024.

Vorige maand schitterde Danny van Trijp nog op de Euro Tour in Duitsland. Hij versloeg toen in de eerste ronde ‘Big Johnny’ met 6-0.

Door Olaf Knook