©Kieran Cleeves/PDC

Het aantal jeugddarters op een NDB Ranking is sinds 2017 met meer dan twee derde afgenomen. Is dat reden tot paniek voor het Nederlandse darten? In een serie artikelen zoekt Dartsblog naar het antwoord. Vandaag deel 2: in gesprek met regionale dartverenigingen.

André Vos zit met zijn handen in het haar. Het bestuurslid van de grootste dartbond van Nederland (Dartvereniging Oost-Nederland) ziet het aantal jeugdspelers bij de vereniging flink teruglopen. “In een paar jaar tijd van vijftig naar vijf jeugdleden. Dat is ontzettend jammer…”

Deze dartvergrijzing speelt op meer plekken. Veel dartverenigingen verloren sinds 2017 tientallen jeugdspelers en hebben nu slechts enkele of zelfs geen een over. Dat blijkt uit navraag van Dartsblog bij de grootste lidorganisaties van de Nederlandse Darts Bond.

‘Imago van een cafésport’

Dartsorganisatie Threant, de grootste van Drenthe, ging van twintig naar nul jeugdleden. Ook de Rotterdamse Darts Organisatie (RDO) ging van vijftien naar slechts twee potentiële talenten. De Tilburgse Dart Vereniging heeft al jaren geen leden onder de 18 jaar meer.

Volgens Vos komt dit door het imago van de sport. “Darten wordt nog altijd gezien als een cafésport. Ouders zeggen vaak: ik zet mijn kind niet op darten, want dan moeten ze naar het café en daar wordt gerookt en gedronken.” Hij denkt dat de jeugd nog steeds wel een pijltje gooit, maar zich daardoor niet aanmelden bij verenigingen.

In deel 1 uitte Paul Engelbertink, de directeur van de Nederlandse Darts Bond, al zijn zorgen over het jeugddarten. Klik hier voor het interview met de NDB-directeur.

Corona en minder interesse

De ondervraagde dartverenigingen zien ook andere oorzaken. “Kinderen hebben tijdens corona een andere hobby gevonden”, zegt Marcel van Deursen van RDO. “De speelgelegenheden waren dicht en er werd geen aandacht meer gegeven aan het darten.”

Marcel Steenhorst van Dartsbond Almere ziet het anders: “De jeugd toont de afgelopen jaren steeds minder interesse in de sport. Dat was al voor corona. Ook wij kregen dit seizoen geen enkele aanmelding van iemand onder de 18 jaar.”

Rode leger

Dartvereniging Oost-Nederland stond verleden jaren tijdens de NDB Ranking bekend om het ‘rode leger’ door hun opvallende rode poloshirts. “We gingen altijd met drie volle bussen naar de rankings. Maar nu vertrekt geen enkele bus meer”, vertelt Vos.

Volgens het bestuurslid moet de vergrijzing aangepakt worden door de Nederlandse Darts Bond. “Het is echt een landelijk probleem. Misschien moet de NDB in gesprek met haar lidorganisaties. De jeugd valt nu stil en vind ik echt jammer.”

In deel 3 spreekt Dartsblog met erkende jeugdbegeleiders in Nederland. Hoe vinden zij dat het gaat met de jeugd? Houd de website en Facebook-pagina in de gaten!

Door Olaf Knook