©PDC/Lawrence Lustig

Dirk van Duijvenbode & Vincent van der Voort verheugen zich op de terugkeer van Raymond van Barneveld. “Dit is goed voor het Nederlandse darts”, vertelt Dirk tegenover NUsport. Alleen over de mentale toestand van Barney zijn de Nederlandse collega-darters nog niet optimistisch.

Door: Jeroen Bijma

“Na Van Gerwen is er een groot gat”, vertelt Dirk van Duijvenbode. “Hij was het afgelopen jaar ook iets uit vorm en dan miste je wel Nederlanders die ver kwamen op een toernooi. Ik heb het aardig gedaan, dus compenseerde dat deels, maar ik ben nog geen structurele topper.”

‘Je had bijna niet door dat Barney was gestopt’

Dirk van Duijvenbode

“De wedstrijden hadden de grootste impact op Raymonds gemoedstoestand. Hij was in het verleden zo dominant geweest, dat alleen winnen nog telde voor hem en niets anders. Dat zal in de toekomst niet altijd gaan lukken, dus het is afwachten hoe hij voortaan omgaat met teleurstellingen.”

“Het wordt leuk om Raymond weer te zien, maar er is in het afgelopen jaar niet zo heel veel gedart, dus je had bijna niet door dat hij was gestopt.”

Ga er maar aan staan

“Dat is een knappe prestatie als je een jaar lang niet hebt gespeeld”, vertelt Vincent van der Voort. “Raymond heeft het ook gewoon uitstekend gedaan. Hij gooide in bijna al zijn wedstrijden een gemiddelde van halverwege de 90 en in sommige partijen zelfs boven de 100. Daar kan hij vertrouwen uit halen.”

“Reken maar dat er heel veel druk op hem stond. Ga er maar aan staan. Wat als het niet was gelukt? Wat moest hij dan? Naar de Challenge Tour? Dat stelt niks voor, daar hoort hij niet thuis. Nu heeft hij zijn Tour-kaart te pakken en kan hij bouwen aan de ranking en zich proberen te plaatsen voor het WK.”

‘Als het mentaal goed gaat, kunnen we mooie dingen verwachten”

Vincent van der Voort

“Hij heeft een jaar niet gespeeld en dus een jaar niet verloren, dan is iedereen een stuk positiever. Ik denk wel dat hij mentaal een knop om kan zetten dat hij het anders benadert, maar niet dat hij in één keer zichzelf omtovert van de allerslechtste verliezer ter wereld naar de vrolijkste persoon op aarde en de Emile Ratelband van het darts.”

“Ik ben als dartsliefhebber benieuwd wat hij gaat presteren. Aan zijn niveau ligt het op dit moment niet. Als het mentaal ook goed gaat, dan kunnen we nog mooie dingen verwachten.”

Door Redactie