Bas van den Berk

Het aantal jeugddarters op een NDB Ranking is sinds 2017 met meer dan twee derde afgenomen. Is dat reden tot paniek voor het Nederlandse darten? In een serie artikelen zoekt Dartsblog naar het antwoord. Vandaag deel 1: interview met NDB-directeur Paul Engelbertink.

In Sportcentrum Vlaardingen kijkt Paul Engelbertink met trots naar de podiumfinales van de eerste NDB Ranking van dit seizoen. De meisjes, aspiranten en junioren laten op een livestream hun beste pijlen zien. Toch kwamen er slechts veertig jeugdspelers af op het landelijke rankingtoernooi. Dat zijn er honderd minder dan vijf jaar geleden. Hoe kan dat?

Volgens de NDB-directeur heeft het twee oorzaken. “De coronapandemie is daar een van”, zo vertelt hij tegen Dartsblog. “We konden twee jaar lang geen toernooien organiseren. De junioren zijn nu senioren en een nieuwe aanwas met aspiranten en meisjes is er bijna niet.” Uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF blijkt ook dat het aantal sportleden onder jongeren en bij binnensporten flink is afgenomen door de coronacrisis.

Tekst gaat verder onder de infographics

Vrijwilligers

Maar, zo constateert Engelbertink ook, het deelnemersaantal daalde al vóór corona. Die oorzaak ligt volgens hem bij de vrijwilligers. “De NDB kan wel toernooien organiseren, maar we kunnen de jeugd niet uit de regio trekken. Daarvoor heb je enthousiaste mensen nodig.” Deze vrijwilligers zijn voor Engelbertink dé oplossing.

Deze uitdaging wordt ook intern besproken bij de Nederlandse Darts Bond. Toch wil de directeur nog niet de noodklok luiden. Hij gelooft dat de jeugd heus wel een pijltje gooit, maar nu in mindere mate aanwezig is op een NDB Ranking.

Ook het imago dat darten een cafésport is, jaagt de kinderen weg, denkt Engelbertink. “De mogelijkheid om de jeugd ergens anders te laten gooien dan in een café is vrij beperkt. Daar hebben we wel plannen voor.” De NDB helpt al door bijvoorbeeld het financieel ondersteunen van vervoer naar de ranking.

In deel 2 kijkt Dartsblog hoe het staat met het aantal jeugdleden bij regionale dartverenigingen door de jaren heen. Houd de website en Facebook-pagina in de gaten!

Talenten

Hij gelooft dan ook niet dat hierdoor minder talenten doorbreken naar de top. “Steeds meer Nederlanders kloppen op de deur bij de PDC. Kijk naar Danny Jansen, Jurjen van der Velde en Gian van Veen. Zij komen bijvoorbeeld ook uit ons jeugdcircuit.” Toch is het darten volgens Engelbertink ook afhankelijk van de resultaten van Nederlanders op televisie.

Ook de Jeugd LaCo, de landelijke competitie voor de jeugd, bestaat sinds kort niet meer. “Te weinig teams en vrijwilligers. Maar Nederland blijft een dartland”, verzekert Engelbertink. “Wel gaan we er alles aan doen om in de toekomst weer voldoende jeugdspelers te hebben voor een mooie landelijke competitie.”

Volgend jaar komen een paar nieuwe jeugdtoernooien aan.
Toekomst jeugdrankings

Tijdens de eerste NDB Ranking van dit seizoen waren slechts twee meisjes aanwezig in Vlaardingen. Zij speelden meteen de finale op het podium. “Ze spelen hierdoor wel een meisjesfinale op livestream. Dat genereert ook aandacht. Maar we moeten wel die mogelijkheid blijven geven voor de jeugd.”

Hebben de jeugdrankings straks nog wel een toekomst? “Op het moment dat niemand meer komt opdagen, heeft het geen nut meer. Maar daar geloof ik helemaal niet in. We investeren veel in een nieuw programma voor de jeugd en hopelijk werpt dat zijn vruchten af.”

Engelbertink licht alvast een tipje van de sluier voor komend seizoen. “Volgend jaar komen er een paar nieuwe jeugdtoernooien aan. Hiermee proberen we de jeugd weer enthousiast te maken.”

Door Olaf Knook