©PDC/Lawrence Lustig

James Wade, Dave Chisnall & Michael Smith: zomaar een paar namen die ontbreken op de deelnemerslijst van de Premier League Darts 2021. En dat kan écht niet volgens sommige dartfans op social media.

Het zal je niet onopgemerkt zijn gebleven, maar The Machine won afgelopen zondag zijn derde UK Open-titel en daarmee zijn tiende TV-major. Een van de meest succesvolste linkshandige in de dartsport en nu ook de nieuwe nummer 4 van de wereld. Dat is vast en zeker wel een plekje waard in de Premier League Darts 2021, toch? Nou, niet dus.

Onbegrip

Onder een groep dartfans heerst een grote mate van onbegrip over deze keuze. “Te zot voor woorden”, schrijft iemand onder onze FB-post. Een ander reageert weer met “En zoiets staat dan niet in de Premier League 🙄🙄”. Dave Chisnall & Michael Smith, respectievelijk 6e en 8e van de wereld, zijn ook niet opgeroepen voor de Premier League Darts 2021 dat pas vanaf april gespeeld gaat worden. Vergeet niet: Chisnall bereikte ook nog de halve finale van het WK en schakelde in de kwartfinale Van Gerwen uit met 5-0.

Welke spelers doen dan wel mee? Hieronder de tien deelnemers voor de Premier League Darts 2021. Voor de naam staat de huidige plaats van deze speler op de PDC Order of Merit. Na de naam de meest recente major die hij won.

1. 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Gerwyn Price (WK ’21)
2. 🇳🇱 Michael van Gerwen (PC Finals ’20)
3. 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Peter Wright (EK ’20)
5. 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Rob Cross (EK ’19)
7. 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Gary Anderson (Champions League ’18)
9. 🇧🇪 D. van den Bergh (World Matchplay ’20)
11. 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Nathan Aspinall (UK Open ’19)
13. 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Glen Durrant (Premier League ’20)
15. 🇵🇹 José de Sousa (Grand Slam ’20)
17. 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Jonny Clayton (Masters ’21)

Wildcards

Hoe komt de PDC tot deze spelers? Heel simpel: de deelnemerslijst wordt altijd direct na het WK bekendgemaakt. Deze bestaat uit de op dat moment top 4 spelers op de Order of Merit (Price – Van Gerwen – Wright – Cross) en de overgebleven zes wildcards. Vijf van de zes wildcards werden direct bekendgemaakt (Anderson – Van den Bergh – Durrant – Aspinall – De Sousa).

En de zesde? “Momenteel zien we nog niemand die constant genoeg gepresteerd heeft het afgelopen jaar”, zei PDC-directeur Matt Porter. De laatste wildcard ging naar de winnaar van The Masters, waar Jonny Clayton in de finale won van Mervyn King. Op dit toernooi kregen spelers als Wade, Chisnall & Smith de kans om toch nog mee te doen aan de Premier League Darts 2021.

Zeg jij het maar: is de commerciële Premier League dit jaar een lachertje of zijn de juiste spelers gekozen? Laat het ons weten in de reacties!

Opinie: ‘Premier League Darts is dit jaar een lachertje’

Door Olaf Knook