Darts Talk is een programma van Olaf Knook over actualiteiten in de dartwereld. Vandaag: PDC-spelers die nog maar een halfjaar hun tourkaart hebben. De Brit Scott Waites (43) won in januari zijn tourkaart op de UK Q-school. Hij heeft na 16 jaar bij de BDO nu een switch gemaakt naar de PDC. Het winnen van de Grand Slam of Darts in 2010 heeft hem hierbij geholpen, zo vertelt hij.

Lees hieronder het ingekorte interview of klik hier voor de video op YouTube.

Waites heeft een lange periode doorgebracht bij de BDO en kroonde zichzelf tweemaal tot wereldkampioen. De Brit verwacht echter aan het eind van dit jaar geen BDO WK. ,,Het prijsgeld dat Wayne Warren kreeg betaald voor zijn WK-winst, vond ik absoluut belachelijk. We wisten dat ze al problemen hadden toen we eerder dat jaar de World Masters speelden. Zeventig procent van het prijzengeld was er gewoon niet.”

Tekst loopt verder onder de video.

‘Die tourkaart is van mij’

De problemen bij de BDO was motivatie voor Waites om een tourkaart te halen op Q-school, zo vertelt hij. Toch vielen alle puzzelstukjes pas ineen op de laatste dag. In de finale versloeg hij de 17-jarige Keane Barry 5-0 in de finale. ,,Ik zei die ochtend tegen iedereen: ik ga een tourkaart winnen. Ik had een paar zware wedstrijden op mijn route. Maar om hem toch te winnen, voelde geweldig.”

Hij is niet de enige oud-BDO-speler met een tourkaart. Waites heeft veel lof voor Lisa Ashton, de eerste vrouw met een tourkaart via Q-school. ,,Voor een dame om onder dat soort omstandigheden Ze was op alle vier de dagen briljant. Niemand kan dit meer van haar afpakken.”

Grand Slam of Darts

In 2010 deed Scott Waites mee aan de PDC Grand Slam of Darts als een BDO-vertegenwoordiger. Hij bereikte de finale en versloeg James Wade met 16-12. Hij is tot op heden de enige BDO-speler die dat is gelukt. Hij dacht toen al dat hij met de grote jongens mee kon doen. ,,Het winnen van de Grand Slam en 100.000 pond, veranderde mijn leven. Vrienden zouden dat ik het in me had, maar ik geloofde ze nooit. In drie jaar ben ik van een pub speler naar een van de beste spelers ter wereld gegaan.”

Scott Waites moet 2,5 uur reizen naar Milton Keynes voor de nieuwe PDC Summer Series, maar houdt de hoop hoog. ,,Ik kan niet wachten tot het PDC-circuit weer opstart. Als de Summer Series doorgaat, ga ik er alles aan doen om er te zijn. Gelukkig wordt het toernooi gehouden in hetzelfde land als waar ik woon.”

ToernooiPrestatieVerloren vanStand
Players Championship 1Laatste 64Darren Webster6-1
Players Championship 2Laatste 16Ross Smith6-1
Players Championship 3Laatste 128Rowby-John Rodriguez6-1
Players Championship 4Laatste 128Jamie Hughes6-3
Players Championship 5Laatste 128William O’Connor6-5
Players Championship 6Laatste 32Adrian Lewis6-4
UK OpenLaatste 64Jonny Clayton10-7
Players Championship 7Laatste 64Jermaine Wattimena6-5
Players Championship 8Laatste 64Gary Blades6-3
©PDC

Door Redactie