180 op webcamdartsplatform DartMan Online ©Gerben van den Berg

NOORDHOEK – Thuisdarten is nog nooit zo populair geweest als nu, in tijden van corona. Eigenaren van dartwinkels en ontwikkelaars van online dartplatforms zien het aantal nieuwe spelers flink stijgen. Zo erg zelfs, dat sommige websites de hoeveelheid bezoekers niet kunnen verdragen.

Nee, darten ligt niet stil. Yorick Knol kan dit bevestigen. Hij runt samen met kameraad Jason van der Zeeuw DartCounter, een software voor thuisdarters om scores bij te houden en wedstrijden te spelen. De software, die sinds 2014 bestaat uit een website en een app, groeit mede door het virus wereldwijd. ,,In Duitsland zijn we nu veel groter dan in Nederland en ook in andere delen van de wereld weten ze ons te vinden. Het zijn echt krankzinnige laatste weken.”

‘Corona is voor ons een goede tijd’

Het sportseizoen ligt stil en vakanties gaan niet door. Een goede reden voor mensen om thuis massaal pijltjes te gooien, aldus Knol. Hij ziet het aantal bezoekers op DartCounter fors toenemen. ,,Normaal zijn december en januari goede maanden voor ons door het WK darten, maar de voorbije weken overtreft alles. Dit zijn goede tijden voor ons.”

De dartsoftware bereidt zich voor op een aantal nieuwe functies als online tegen vrienden spelen. Iets dat al een paar jaar op de agenda staat van Knol, maar waar hij nu vaart achter heeft gezet. ,,Spelers schreeuwen om deze functie. Ze kunnen al tegen een computer spelen, maar dat is niet zo leuk als tegen je vrienden. En als dat niet bij elkaar kan, dan moet het op afstand. We hopen dit medio mei te lanceren.”

Noordhoekse dartwinkel loopt leeg

Dartwinkels verdienen hun geld voornamelijk aan amateurspelers van lokale competities en toernooien. Nu een streep is gezet door deze evenementen, moeten ze zich ineens gaan richten op de thuisdarter. Walter Krijnen uit Noordhoek weet hier alles van. Hij heeft de deuren van zijn dartwinkel MijnDartshop gesloten voor klanten. “Maar online loopt de verkoop als een lopend vuurtje. Mensen zitten massaal thuis en vervelen zich kapot. Darten is een van de weinige sporten die je in je huiskamer kan uitoefenen.”

Elektrische dartborden en plastic softtip-pijlen vliegen bij Krijnen de deur uit. Hij heeft hier wel een verklaring voor. “Mensen die net beginnen met darten hebben vaak het rekenwerk niet onder de knie. Tellen is een veelvoorkomend probleem onder beginnende spelers. Met een elektrisch bord en een setje plastic pijlen hoef je niet zelf te rekenen, maar wordt al het rekenwerk voor je gedaan door een computer.”

Zijn website loopt in tijden van corona dus als een tierelier. Krijnen verwacht aan het eind van het liedje dan ook meer spelers in de dartwereld. ,,Als ik kijk wat ik verkoop, dan gaat de sport er alleen maar op vooruit.”

‘Website kan forse stijging internetverkeer niet aan’

Er zijn zelfs online dartsplatforms die de toename van het aantal spelers niet aankunnen. De website van een van de grootste webcamdartsvereniging ter wereld heeft veel problemen, zo laat WDA weten. “De vereniging is met man en macht bezig om de website aan te passen. Het zijn moeilijke weken voor ons om dit te doen en er wordt hard gewerkt om de website soepel te laten functioneren.”

PDC Darts At Home

Ook de PDC, de grootste professionele dartbond, doet er alles aan om haar fans te verwennen met dartwedstrijden vanuit de huiskamer. Televisie- en vloertoernooien zijn geschrapt tot medio mei, daarom organiseert de dartbond livestreamtoernooien met professionele spelers. Om de zoveel tijd speler vier professionals tegen elkaar onderling via een webcam. Degene met de meeste overwinningen wint.

De eerste editie werd gewonnen door Zuid-Afrikaan Devon Petersen. Nathan Aspinall, nummer zeven van de wereld, won de tweede editie en bleef onze Nederlander Jelle Klaasen voor op legsaldo

Afbeelding weergeven op Twitter

Door Olaf Knook