Raymond van Barneveld na zijn afgang op het WK ®PDC

Raymond van Barneveld doet een boekje open over zijn afscheidsjaar en plannen voor terugkeer op het circuit. Volgende week begint zijn jacht naar een tourkaart op de Europese Q-school.

Een jaar na zijn bekende verlies tegenover de Amerikaan Darren Young op het WK, vertelt Barney tegenover PDC meer over wat er in zijn ogen fout ging. Zijn laatste professionele jaar moest een dierbaar afscheidstournee worden, maar werd een grote afgang voor de vijfvoudig wereldkampioen.

Ik ga een tourkaart winnen, dat weet ik zeker.

Raymond van Barneveld
Afscheidsjaar

“Problemen met echtscheiding. Problemen met mijn hoofd. Problemen met mijn kinderen. Ik kon niet meer darten, mijn hoofd zei gewoon: geef op.”

“Jaco [ex-manager] vertelde me dat dit het beste was om te doen. En om eerlijk te zijn, ik heb nooit graag willen stoppen.”

“Jaco [ex-manager] vertelde me dat dit het beste was om te doen. En om eerlijk te zijn, ik heb nooit graag willen stoppen.”

Zure nederlaag

De Hagenaar hoopte met het WK 2019 waardig afscheid te nemen, maar verloor dik in de eerste ronde van Darin Young voor duizenden fans.

“Dat moment was echt het moeilijkste moment in mijn leven. Ik voelde echt de vloer onder me wegzakken. Ik dacht na alles wat ik voor mezelf, mijn familie en al mijn fans heb gedaan: is dit de manier waarop ik afscheid moet nemen?”

“Ik keek video’s terug over mezelf en dacht ‘Oh god, wat is er gebeurd?’. Zelfs als ik slecht speelde, waren de fans er altijd voor mij. Die momenten koester ik, net als mijn walk-on in Rotterdam. Ik heb het gevoel dat ik iets terug voor ze moet doen.”

Terugkeer naar het hoogste niveau

Volgende week begint Van Barneveld met zijn reis naar de top. Hij neemt het op tegenover honderden andere deelnemers op de Europese Q-school. En er zijn maar 11 tourkaarten beschikbaar.

“Ik kan niet wachten. Ik oefen nu vijf keer per dag, van 9.00 tot 14.00/15.00 uur. Q-school is onbekend terrein voor mij en het gaat een hele uitdaging zijn tussen al die talentvolle spelers.”

“Ik denk niet aan: wat als? Wat als ik geen tourkaart krijg? Maar ik ga een tourkaart winnen, dat weet ik zeker.”

Door Olaf Knook