fbpx

Dartbaan bouwen: verlichting, scorebord en surroundring

Tijdens het opzetten van een dartbaan is het belangrijk om rekening te houden met de verlichting, het scorebord en eventuele surroundring. Vooral in de competitie zijn deze dingen belangrijk. In de reglementen van dartsbonden staan altijd bepaalde eisen hiervoor, lees dit altijd eerst goed door voor het maken van een wedstrijdbaan. In deze blog bespreken we hoe je het beste een dartbaan kan bouwen met optimale verlichting, duidelijke scorebord(s) en een veilige surroundring.

Officiële PDC-dartbaan tijdens German Darts Grand Prix 2017
© Sven Mandel – Wikipedia

Verlichting

Goed licht tijdens het darten is van essentieel belang op alle terreinen. Thuis mag je een beetje spelen met de verlichting, maar in de competitie en toernooien keurt men iedere schaduwplek op het dartbord af. Volgens de meeste reglementen moeten dartsborden voldoende belicht zijn door juist ingestelde lampen of speciaal ingerichte surroundring. Je bent vrij om te kiezen welke verlichting het beste past bij jouw wedstrijdbaan. Lampen worden veelal boven het dartbord gehangen of op het plafond geïnstalleerd. Een speciale surroundring kun je bij enkele dartwinkels in Nederland kopen.

Scorebord

Het is tijdens competitiewedstrijden verplicht om een schrijfbord naast het dartbord te hangen. In de meeste reglementen mag maximaal 2 meter afstand zitten tussen het hart van het scorebord en het hart van het schrijfbord. Een elektronische scorebord is veelal niet toegestaan tijdens competitiewedstrijden en mag alleen als aanvulling van het gewoonlijke schrijfbord worden gebruikt. Een krijtbord in plaats van een schrijfbord is ook vaak taboe. Schrijfborden inclusief stiften en uitveegborstels kun je bij iedere dartwinkel kopen.

Surroundring

Er zijn verschillende surroundringen die je op alle plekken mag gebruiken. Een surroundring dient als protectie om de muur te beschermen van vliegende pijlen die naast het dartbord belanden. Deze kun je in alle dartwinkels in allerlei maten, figuren en kleuren kopen. Het is ook mogelijk om een uitgebreidere versie van een surroundring te nemen: een rond cabinet inclusief verlichting. Deze monteer je aan de muur en jouw dartbord en ring duw je als het ware in de surround. Een voorbeeld van enkele cabinets zijn hieronder te zien. Hiermee vorm je een geheel van jouw dartbord, surroundring en verlichting in één product!

Speciale cabinet inclusief verlichting aan de binnenkant
©MijnDartshop
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *