fbpx

Dartbaan bouwen: officiële afmetingen

Een wedstrijdbaan voor competitie en toernooien neemt volgens de eisen meer ruimte in beslag dan een dartbaan voor in huis. Bij een officiële wedstrijdbaan moet rondom de speler een vrije ruimte zijn van minimaal 1 meter. Mocht je thuis niet genoegen nemen met deze afmeting, dan kan een kleinere ruimte ook volstaan. In deze blog bespreken we hoe je het beste een dartbaan kan bouwen volgens de wettelijke afmetingen. 

Officiële afmetingen voor een dartbaan
© Wikimedia Commons

Wedstrijdbaan voor competitie, toernooien en thuis

Zoals al eerder genoemd, is het belangrijk om te weten waar je jouw dartbaan voor gaat gebruiken. Voor aanvang van de competities, en dan voornamelijk bij nieuwe dartteams, worden nieuwe wedstrijdbanen eerst gecontroleerd door een controlecommissie voordat de dartbaan wordt gebruikt. De norm is dat een officiële wedstrijdbaan een minimale ruimte bevat van 1 meter rondom de speler. Maar niet alle competities hebben dezelfde huishoudelijke reglementen, daarom is het belangrijk om eerst geïnformeerd te worden over deze afmetingen in jouw competitie. Hou er ook rekening mee dat naast jouw wedstrijdbaan verplicht een scorebord moet hangen. Tussen het hart van het scorebord en dartbord mag maximaal 2 meter afstand zitten.

Mocht je jouw wedstrijdbaan willen gebruiken voor toernooien, dan hoef je niet rekening te houden met deze reglementen. Voor toernooien gelden geen formele regels, maar wordt vaak de norm van de wedstrijdleiders of spelers gebruikt om vast te stellen hoeveel ruimte aannemelijk is. Thuis hoef je geen rekening te houden met deze regels en normen. Je bent vrij om te bepalen hoeveel ruimte jouw dartbaan in beslag gaat nemen (afhankelijk van de hoeveelheid ruimte dat je voor een dartbaan over hebt).

Afmetingen dartbord en oche

De afmetingen voor het dartbord en oche gelden in het algemeen overal hetzelfde, zowel in de competitie als thuis. De werpafstand bevindt zich achter de werplijn, ook wel de oche genoemd. In competitie en toernooien moet dit duidelijk zichtbaar zijn. Thuis ben je er volledig zelfstandig in, maar het is wel ontzettend handig voor het beheersen van het darten. Het hart van het dartbord dient op 1,73 meter hoogte te hangen met een horizontale lijn naar de grond. Daarna plaats je de oche op 2,37 meter afstand vanaf het punt waarbij de horizontale lijn vanuit het hart van het dartbord de grond raakt. Je kunt makkelijk controleren of het dartbord op de juiste hoogte hangt en de oche op de juiste afstand. Het hart van het dartbord hoort op 2,93 meter afstand te zitten van de achterkant van de oche, of ook wel gezegd, de plek waarbij de voet de oche raakt.

Op de foto hierboven kun je de afmetingen nog eens terugzien. Voor de oche zijn er verschillende materiaalmogelijkheden om een goede werplijn te maken. In de competitie is het gewoonlijk om een oche met een hoogte van minimaal 3,5 tot maximaal 6,0 centimeter te gebruiken, maar hier mogen sommige clubs nog weleens van afwijken. Je kunt gebruik maken van een stuk hout, tape, dartmat of laser oche om een duidelijke werplijn te creëren.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *